KKTCManşet

Özersay: Harçlara yapılan zamlar yasaya aykırı!

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay hükümetin geçtiğimiz gün taşınmaz mal vergisi de dahil seyrüsefer ve benzeri konularda yapmış olduğu yeni zamların yasalara aykırı olduğunu ve mahkemeye götürülmesi durumunda iptal edilebileceğini vurguladı.
HP lideri Özersay “maalesef yapılan bu zamlar hem yasa dışıdır hem de vatandaşlar arasında ciddi adaletsizlikler yaratacak şekilde düzenlenmiştir.
Bu şekilde düzenlemeler bazı vatandaşlıklara ciddi bir haksızlık yapılması sonucunu doğuracağı gibi idari olarak bunların hesaplanması ve toplanması da ciddi karmaşıklıklara sebep olacaktır” dedi.
Konuyla ilgili olarak yasa maddelerini de paylaşan Özersay “bu kadar yıldır Ocak ayında yapılan bu düzenlemeler hangi gerekçeyle senenin ortasına bırakıldı? Yönetsel olarak bunun ciddi sorunlar yaratacağını göremediler mi bilmiyorum ama bu devlet yönetimi açısından, özellikle mali yönetim ve vergi adaleti açısından bu şekilde yapılmaz, hatalıdır. Kendilerine çağrıda bulunuyoruz, derhal bu anomaliyi düzeltin” ifadelerini kullandı.

Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl Bakanlar Kurulu enflasyonu dikkate alarak “Motorlu araç, sürüş ehliyeti harcı, kimlik kartı harcı, taşınmaz mal vergisi vergi miktarları gibi yaklaşık 30-35 çeşit harç ve vergiye zam yapar ve bu artışlar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Yürürlük tarihi genellikle 1 Ocak olur. Bazı hükümetler döneminde bu artışların şubat ayına kaldığı oldu. Oysa bu gayrimeşru hükümet bu artışların büyük bir kısmını 4 Haziran 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlayarak yaptı. Yaptı yapmasına ama bu işlem yasaya aykırı!

1- Taşınmaz Mal Vergisi Yasası (50/1995) 23(1). Maddesi ne diyor? “Beyana dayanan vergi tarhiyatları, her vergilendirme döneminin en geç mart ayı sonuna kadar yapılır” ve 24(1) maddesi ise “Beyana dayanan vergi tarhiyatlarında ödenmesi gereken verginin birinci taksiti Nisan, ikinci taksiti Eylül ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir”

2- Bakanlar Kurulu en geç mart ayı sonuna kadar alması gereken kararı almadı ve yasaya aykırı şekilde Mart ayından sonra yani Haziran’da taşınmaz mal vergi miktarına zam yapmaya kalktı. Şimdi taşınmaz mal vergisinin birinci taksitini Nisan ayında ödeyen vatandaşlar ikinci taksiti ödemeye gittiklerinde ikinciyi zamlı mı alacaksınız? Eğer bunu yaparsanız yasadaki “iki eşit taksitte” denilen düzenlemeye, yani yasaya aykırı işlem yapmış olacaksınız! Yok eğer ilk taksiti de ikinci zamlı taksite uyumlaştırıp fark almaya kalkarsanız bu kez yasayı geriye yürütmüş olursunuz ki o başka bir anlamsızlık, başka bir hukuksuzluk yaratacak! Vergi oranını artırmış olmanıza rağmen bunu ikinci taksite uygulamayacaksanız neden o zaman taşınmaz mal vergisine bu ZAMMI yaptınız?

3- Nisan ayında taşınmaz mal vergisinin iki taksitini birden, birlikte ödeyen vatandaşlara şimdi Belediyeler yeniden vergi mi koyacak? Yoksa ödeyenlerin yanına kaldı, yasalara uygun davranmış olsa da, hiç bir gecikmesi ve kusuru olmasa da, ilk taksiti ödeyip ikincisinin tarihini beklemekte olan vatandaşlar ikinciyi zamlı ödeyip üstüne bir bardak soğuk su mu içecekler?

4- Bu zamları hem yasanın zorunlu kıldığı tarihte yapmadılar ve senenin ortasında yönetsel bir kaosa sebep olacak şekilde yaptılar hem de kararı aldıkları gün yürürlüğe koydular! Bu da kendi içinde başka adaletsizlikleri beraberinde getirecek. Neden? Mesela seyrüseferini Haziranda yenileyecek olanlar 3 haziran tarihine kadar eski fiyattan, diğer vatandaşlar ise 4 Haziran 2024 tarihinden itibaren yeni zamlı fiyattan yenilemek zorunda kalacak. oysa seyrüsefer yenilemesini 4 Hazirana bırakan vatandaş son tarihi geçirmiyor, bir hata yapmıyor olmasına rağmen cezalandırılıyor. Bir vatandaş geçen yılın seyrüseferiyle aynı parayı ödeyerek bu yıl da seyrüsefer hakkı elde ederken diğer vatandaş bir yıl boyunca bu seyrüsefer hakkını kullanmak için zamlı bir ödeme yapmış olacak. Hem de hiçbir hatası, kusuru yokken! Genelde bu tür kararlar alındıktan sonra karar ertesindeki ayın ilk günü yürürlüğe girer.
Özetle 4 Haziran tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararıyla harçlara yapılan zamlar, hem zamanlaması hem de şekli itibariyle yasaya aykırıdır. Üstelik devletin mali uygulamalarına tamamen ters bir durum yaratacak şekilde yapılmıştır ve mali ve idari bir keşmekeşe neden olacak niteliktedir. Yarın birisi bunu mahkemeye taşısa bu iş yargıdan dönebilir!
Derhal bu anomaliyi düzeltmeleri gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu