Güney Kıbrıs

DİSİ Başkanı Annita Dimitriyu dün KKTC’de Akıncı’nın yanı sıra TDP ve CTP liderlikleriyle görüştü

Güney Kıbrıs’taki DİSİ Başkanı Annita Dimitriyu’nun dün KKTC’de yaptığı temaslara ilişkin haberler, Kıbrıs Rum basınında da yer aldı.

Haberde Dimitriyu’nun dün eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra TDP ve CTP liderlikleri ve sivil toplum örgütleriyle görüştüğü belirtildi.

Alithia gazetesi, Dimitriyu’nun dünkü görüşmelerinde Kıbrıs sorunundaki güncel gelişmeler yanı sıra BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunundaki kişisel temsilcisinin Kıbrıs, Yunanistan ve Atina’daki temasları ışığında özlü bir diyaloğun yeniden başlamasına ilişkin perspektifleri ele alma fırsatı bulduğunu yazdı.

Görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, DİSİ partisinin KKTC’deki siyasi partiler, önemli kişilikler ve sivil toplum örgütleriyle temaslarda bulunarak Kıbrıs sorunuyla ilgili inisiyatifi yoğun bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden Dimitriyu, Akıncı’nın yanı sıra TDP ve CTP başkanlarıyla yaptığı görüşmelerin yararlı ve yapıcı olduğunu aynı zamanda mevcut statükonun Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olmak üzere tüm Kıbrıslılar için tehlikeli olduğu konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Dimitriyu, DİSİ’nin, müzakere sürecinin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamasını sağlamak için, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Sorunuyla İlgili Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın çabalarına mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya kararlı olduğunu da ifade etti.

Hedefin, BM kararları temelinde siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümünün sağlanması olduğunu da dile getiren Dimitriyu, yaptıkları görüşmelerde muhataplarına kapsamlı bir çözüm çerçevesinde, Kıbrıslı Rumların da özellikle güvenlik ve devletin işlevselliğiyle ilgili konulardaki temel endişelerinin giderilmesi gerektiğini söylediğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu