Güney KıbrısGüney Kıbrıs GündemManşet

29 Şubat 2024 Güney Kıbrıs Gazete Manşetleri

POLİTİS manşetten aktardığı haberinde “Karma evliliklerden olan Kıbrıslı Türk çocuklarının ilk 14’üne Güney Kıbrıs vatandaşlığı verildi” başlığını kullanarak Rum İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen kriterlere göre Kıbrıslı Türklerin yıllardır devam eden vatandaşlık başvurularını kabul etmeye başlayacaklarına değiniyor.

Haberin detaylarında tarihte ilk kez üç Kıbrıslı Türk’ün BM’ye, vatandaşlık konusunda insan haklarının ihlali edildiğini gündeme getiren bir mektup geönderdiği ve Rum İçişleri Bakanlığı’nın zaten ilk 14 vatandaşlık başvurusunu son kriterlere göre onayladığı aktarılıyor.

 

 

 

 

HARAVGİ “Başsavcı değişiklikleri pişirerek/gizlice hazırlayarak kontrolsüzlüğünü sürdürüyor!” başlığını kullandığı manşet haberinde kararlarının iç denetimler tarafından incelenmesini teşvik ettiğine değiniyor.

Haberin detaylarında Avrupa Komisyonu’nun tavsiyelerinin, Rum Başsavcı’nın kararlarının adli ve hiyerarşik olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çektiği, Rum meclisinin, Rum Başsavcı’nın ikili rolünün kontrolsüz kalamayacağı görüşünde olduğu, davaların karara bağlanmasında uzun gecikmelerin, personel sıkıntısı ve bina altyapısı yetersizliği olduğu aktarılıyor.

 

 

 

 

ALİTHİYA manşetten paylaştığı haberinde “Başsavcının ikili rolü masada” başlığını kullanarak Rum Başsavcının kararlarının kontrol edilmemesi nedeni ile dün Rum meclisi Kurumlar Komitesi’nde tartışmaların yaşandığına değiniyor.

Haberin detaylarında Rum Adalet Bakanlığı’nın, diğer hukuk sistemlerinde olup bitenlerin incelenmesine yönelik çalışmalar ve araştırmalar başlattığı, Rum Hukuk Dairesi Sözcüsü’nün, Rum Başsavcı’nın kovuşturma veya kovuşturma olmayan ya da kovuşturmayı durduran kararlarına ilişkin iç denetlemelerin yapılacağını açıkladığı aktarılıyor.

 

 

FİLELEFTEROS “Tatar için lobicilik” başlığı ile aktardığı manşet haberinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk üzerinden sözde baskı kurmaya çalıştığına, Türk asıllı girişimcilerin KKTC tarafından oyuna sokulduğuna ve Mart ayında Berlin’i ziyaret etmeyi umduğuna değiniyor.

Haberin detaylarında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Mart ayında Berlin’e gitmesine yardımcı olmak için Alman işadamları ile sözde lobicilik yaptığı, Tatar’ın, Türk asıllı Alman işadamları ile görüşerek, gelecek ay Berlin’e gideceği konusunda umutlu olduğu ve Almanya’da yaşayan ve çalışan 3 milyon Türk’ün, her zaman Alman hükümeti üzerindeki Türk baskısının bir aracı olduğu aktarılıyor.

Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Güney Kıbrıs’ın Berlin’e yaptığı sözde doğru hamlelerine karşı Almanya’da yaşayan ve çalışan 3 milyon Türk vatandaşını denge unsuru olarak kullanmak istediği de aktarılıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu